Over ons

header31.png

Het bewonersinitiatief Ledeberg Doet het Zelf verenigt Ledebergenaren en Ledebergse organisaties die willen  dat de Standaert-site ten dienste van de Ledebergse bewoners moet gesteld worden.  We willen

  • Een open, groene en verkeersvrije buitenruimte.
  • Ruimte voor Ledebergse organisaties.
  • Mee kunnen beslissen over wat de Standaert-site uiteindelijk wordt en ze samen kunnen beheren.

Ledeberg Doet het Zelf staat open voor iedereen die zin heeft om mee te komen nadenken en doen. Ledeberg Doet het Zelf is niet politiek gebonden en staat open voor iedereen.

Hoe kan ik meewerken aan Ledeberg Doet het Zelf?

  • Download i<3 Ledeberg Doet het Zelf en hang dit uit aan je raam om Ledeberg Doet het Zelf meer zichtbaarheid te geven.
  • Kom naar de vergaderingen en geef mee vorm aan het initiatief
  • Laat weten waar je goed in bent of wat je graag doet, mail het naar info@ledebergdoethetzelf.be.
  • Heb je interessante connecties? Of springt er je een idee te binnen maar kom je niet naar de vergadering? Laat het ons weten op info@ledebergdoethetzelf.be!
  • Like us op Facebook

Hoe is Ledeberg Doet het Zelf ontstaan?

Ledeberg Doet het Zelf bestaat sinds begin januari 2013. Het initiatief ontstond door een aantal enthousiaste buurtbewoners die hoorden over het faillissement van de Standaert Doe het Zelf zaak. Ze vonden dit enorm jammer want de Standaert vormde een belangrijk deel van Ledeberg. Tegelijk ontstond het gevoel dat deze plek niet zomaar opgekocht mag worden door gelijk welke grote winkelketen of immobiliënproject. Ledeberg heeft nood aan ruimte, deze plek heeft de mogelijkheid om deze nood voor een stuk in te vullen. Zo ontstond het idee om een soort platform op te richten van Ledebergse mensen en organisaties die hier mee wilden voor ijveren. Het platform dient in de eerste plaats naar de stad Gent , om dit gebied aan te kopen en te ontwikkelen in functie van wat Ledebergenaren willen. Daarnaast is het ook een sterk middel om ons vanuit de wijk te organiseren en de bestaande noden duidelijk zichtbaar te maken.

Stad koopt Standaertsite in november 2013

Half november 2013 kocht de Stad Gent de Standaertsite (www.gent.be).

Na de aankoop door stad Gent, start de tweede fase van onze actiegroep LDhZ: de site is aangekocht, nu moet ze nog een bestemming krijgen. Ledeberg Doet het Zelf ijvert voor een ontmoetingsplek, een open, groene en verkeersvrije buitenruimte en een participatieve invulling.

Daarenboven willen we ook ons steentje bijdragen in een eventuele tijdelijke invulling van de site.

Wat deed Ledeberg Doet het Zelf in 2013?

Na verschillende vergaderingen in kleine groep was er op 10 februari 2013 een succesvolle volksvergadering. Meer dan 200 mensen kwamen mee nadenken en legden de 3 kernthema’s van LDhZ vast. Verslag Volksvergadering Ledeberg 10 februari

tafel2

Op de volksvergadering werd de petitie gelanceerd die tot 10 maart liep. De petitie met meer dan 2000 handtekeningen werd overhandigd aan de burgemeester Daniel Termont. Een bont gezelschap fietste vanuit Ledeberg naar het stadhuis om de handtekeningen af te geven.

We liepen mee in de carnavalsstoet in maart 2013, 2015 en 2016. In mei 2013 staken we de handen uit de de mouwen tijdens Wervelwind. De parkjes in Ledeberg kregen een opknapbeurt en een extra bloempje, bezoekers een tas koffie of thee.

In september organiseerden we Made in Ledeberg. Op een middag wouden we tonen wat er allemaal leeft en mogelijk is in Ledeberg. Pannenkoeken van de stoere oma’s, standjes en marktjes van buren, soep van de Zuidkant, muziek van het Ledebergs meisjeskoor, verhalenvertellers, dromen fotograferen, moestuintjes, …

StanZa (Foto stock-out.be)

StanZa (Foto stock-out.be)

StanZa, het koffiehuis van Ledeberg Doet het zelf was tussen mei 2015 en april 2016 open onder het motto “Buurt en koffie in Ledeberg”. Je kon er elke woensdag terecht een pannenkoek, een koffie, een babbel, een thee, een croque, een droom, een tas soep, een krant, een glas fris, een lach… of gewoon om te genieten van de mooi ingerichte container.